Klussen….. Levensgevaarlijk ?

klussen, levensgevaarlijkMensen, het wordt eindelijk weer wat warmer, de lente is begonnen! Hoogste tijd voor al die klussen die deze winter zijn blijven liggen. Maar voordat je begint even het een en ander op een rijtje:

 1. Doe-het-zelven leidt jaarlijks tot gemiddeld 130.000 letsels.
 2. Ruim de helft van de letsels wordt medisch behandeld.
 3. Bij letsel door klussen worden duim en wijsvinger het vaakst getroffen (28% en 29%), al snel gevolgd door letsel aan ringvinger en middelvinger (allebei 22%) 
 4. Zeer vaak wordt klusletsel veroorzaakt door zagen (cirkelzaag of kettingzaag, 38%) terwijl op grote afstand het gebruik van een stanleymes volgt (slechts 14%)
 5. Bij ruim de helft van de gevallen van klusletsel zijn pezen beschadigd.
 6. Plastisch chirurgen vinden dat mensen de ernst van klusverwondingen te laag inschatten.
 7. Handletsel is een belangrijke oorzaak voor lange tijd verzuimen van het werk: het ziekteverzuim bedraagt zo’n twee á zes weken.
 8. Verwondingen aan de handen zijn maatschappelijk gezien een van de duurste soorten kwetsuren, waarbij 20% medische kosten betreft en 80% arbeidskosten.
 9. 20% van de gevallen van blijvende invaliditeit betreft handletsel.
 10. Vooral valongevallen leiden vaak tot ernstig letsel.

Tips voor veilig klussen 

Om een en ander te voorkomen geven we u hieronder een paar handige tips!

 Ladder

Gebruik een ladder met een brede voet voor een goede grip op de ondergrond. Nog belangrijker is een ladder met brede treden, dit is belangrijk voor uw balans op de ladder. Bij oneffen vloeren is het een idee een stevige plaat op de grond te leggen en hierop de ladder te plaatsen.

Gehoor

Natuurlijk, uw ogen, handen, voeten en huis zijn kwetsbaar en moeten goed beschermd worden bij het klussen. Maar vaak wordt het gehoor vergeten. Welke bescherming u nodig heeft hangt af van welk apparaat u gaat gebruiken en het geluid dat daarbij wordt geproduceerd. Vooral bij langdurig werk waarbij veel lawaai wordt geproduceerd door een machine (zoals een schuurmachine) is gehoorbeschadiging een reëel gevaar. Eenmaal een gehoorbeschadiging opgelopen, herstelt dit bijna niet meer.

Fijnstof

Bij schuren heeft u kans op irritatie door fijnstof. Dit zijn stoffen die veroorzaakt worden bij het schuren van hout en/of andere materialen. Eenvoudige en doeltreffende oplossing hiervoor is het gebruik van een mondkapje. Zorg wel voor een mondkap die op de juiste wijze beschermt. Een mondkapje tegen de giftige dampen in bijvoorbeeld verf werkt absoluut niet tegen fijnstof. Een stofmasker biedt weer alleen bescherming tegen stofdeeltjes, en beschermt dus niet tegen dampen.

Schoeisel

 • Draag bij het werken op een trap, ladder of steiger stevige droge schoenen met antislipzolen om uitglijden te voorkomen.
 • Draag bij klussen waarbij u zwaar elektrisch gereedschap gebruikt, of waarbij u werkt met zware materialen, altijd veiligheidsschoenen die voldoen aan de Europese Veiligheidsnorm EN20345.
 • Soms zijn gewone veiligheidsschoenen niet afdoende. Voor lassen, werken met de kettingzaag en werken met chemicaliën zijn er speciale schoenen op de markt.

Kleding

 • Bij veel klussen is het voldoende om een sterke spijkerbroek en een shirt/trui met lange mouwen te dragen.
 • Bij het werken met elektrische apparaten is het belangrijk om nauwsluitende mouwen te dragen. Draag dan zeker geen sjaal, armbanden of ketting; los lang haar is ook gevaarlijk.
 • Verschillende isolatiematerialen en bijvoorbeeld cement zijn irriterend voor de huid. Vermijd daarom contact met de blote huid. Draag een (wegwerp-) overall en sluit de mouwen van uw overall af met elastieken of plak de mouwen met tape aan uw werkhandschoenen.
 • Ook voor lassen, werken met de kettingzaag en werken met chemicaliën is er speciale kleding op de markt.

Rust/concentratie

Met veiligheidstips bij klussen in huis zouden we een hele website kunnen vullen. Elke veiligheidsuitrusting bij het klussen is bedoeld om de kans op ongelukken zo veel mogelijk beperken. Toch is er een vereiste die niet te koop is, en waar u beslist niet zonder kunt: concentratie. Vooral als u alleen werkt is dit van het allergrootste belang. Zorg dus dat u uitgerust aan het werk gaat en werk niet te lang door! 

Voorkomen is beter dan genezen.

Onze belangrijkste tip !

Maar de belangrijkste tip die we u in dit verband kunnen geven is deze: Indien u letsel wilt voorkomen, en daarnaast zeker wilt zijn dat de klus goed wordt uitgevoerd, schakel dan gewoon een Klusheer in. Meer info: www.klusheerentest.nl/contact  of bel (088-5550555) of mail ons. 

 Dan komen wij uw klus zonder problemen, zonder letsel en zonder schade voor u uitvoeren.

 

Over KlusHeeren

KlusHeeren is een Klusbedrijf dat werkt met seniore vakmensen. Vakkundige schilders, timmermannen, loodgieters, elektriciens, huismeesters of stucadoors met jarenlange ervaring. KlusHeeren heeft vestigingen in Amsterdam, Haarlem, ’t Gooi, Leiden, Den Haag, Utrecht, Rotterdam en Den Bosch.

 

Recommend
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Plus
 • LinkedIN
 • Pinterest
Share